Lachpresentatie

Hoe kan je in één uur alles vertellen wat we over het ‘lachen’ weten en wat over het ‘lachen’ is geschreven? Omdat we er weinig over weten en dat er weinig is over geschreven!

Inderdaad. Wetenschappers lijken niet van lachen te houden. De meest voorkomende namen in de gelatologie zijn Robert Provine en Willibald Ruch. Ondanks de vaststelling dat lachen een dagelijks, menselijk fenomeen is, werd er tot nog toe weinig wetenschappelijk onderzoek naar het lachen verricht.
We vinden veel literatuur over humor, maar weinig over lachen op zich.

Het is bijna niet te geloven. Vanuit die verwondering zal ik jullie dan ook in die wondere wereld van de lach binnenloodsen. We lachen immers allemaal graag, maar we zouden liever meer lachen dan we momenteel doen. We lachen dus minder dan we zouden willen. Deze paradox leidt ons op pad.
We gaan zoeken hoe dit komt. Waarom lachen we niet meer, al willen we het zo hard?

Lachen is een verschijnsel dat zowel in het leven van de mens als in dat van de mensheid een eigen historie volgt. Er circuleren heel wat theorieën over waar de lach vandaan komt en over welke functie de lach heeft in het menselijk bestaan: de stelling van de sociale vocalisatie, de superioriteitstheorie, de ontspanningstheorie en de incongruentietheorie.

Zelfs al vinden we een historische verklaring, toch staan we al gauw versteld van de ongelooflijke, wetenschappelijke argumenten dat lachen gezond is voor lijf, geest en relaties. Het is vooral Norman Cousins die bekendheid verwierf door de wereld erop te wijzen dat niets zo gezond is als regelmatig lachen.

Lachen doet met ons lichaam het omgekeerde van wat stress ermee doet. Lachen versterkt ons immuunsysteem. Lachen is een vorm van jogging zonder ons huis uit te moeten. Dat zijn allemaal lichamelijke effecten, maar ook psychologisch en sociaal zijn er heel wat heilzame effecten.
Regelmatig lachen zorgt ervoor dat we het leven beter de baas kunnen. Bovendien zorgt de lach ook dat we onze grenzen durven verleggen. De lach is tenslotte de kortste afstand tot onze medemens.

Dat brengt ons uiteraard bij de vraag wat we eraan kunnen doen: hoe kunnen we ervoor zorgen dat wij allemaal samen zoveel lachen als we willen? Er zijn heel wat aanleidingen om te lachen: humor, kietelen, lachgas, bewegen, anderen die lachen, het doorbreken van taboes, onze algemene stemming, etc...
We kunnen tenslotte ook leren lachen zonder reden. Lachen om het plezier van het lachen.
Dit lachen zonder reden kan men aanleren. De effecten zijn even spectaculair.

Onze tocht eindigt bij de vaststelling dat we niet alleen meer willen lachen, dat lachen gezond is en dat er methodes bestaan om meer te lachen, maar vooral dat lachen ons diep in ons wezen verandert. En wie weet hoe meer mensen de weldadige invloed van het lachen ondergaan, hoe meer er verteld en geschreven zal worden over die onweerstaanbare trilling ... en hoe pretentieuzer mijn poging om alles in één uur samen te vatten er in de toekomst zal uitzien.

Deze presentatie duurt afhankelijk van de interactie tussen 45 en 75 minuten. Aan een witte muur of scherm heb ik voldoende, een beamer en een laptop breng ik zelf mee. Het budget voor een lezing ligt tussen 250€ en 500€ (excl btw en verplaatsingskosten) afhankelijk van het al dan niet meegeven van het boek aan het publiek. Als organisator van een lezing kan je  kiezen om het boek te verkopen of deel uit te laten maken van de toegangsprijs. Afhankelijk van de aantallen is het boek verkrijgbaar aan sterk gereduceerde prijzen.

Voor bijkomende vragen, neem gerust contact op.